Tolerance jako lidské právo - Novotná, Alena (2009)
Tématem disertace je tolerance jako pojem teorie práva. Za metody práce zvolila autorka sémantický pohled, explanační studii, normativní pojetí, instrumentalistickou metodu, komparatistiku, historicko genetický rozbor a interdisciplinární přístup z hlediska antropologického, biologického, psychologického a sociologického.