Technologie výpalu keramiky a její vztah k organizaci a specializaci ve výrobě keramiky v kontextu kultur popelnicových polí - Thér, Richard, 1976- (2009)
Předkládaná disertační práce řeší problematiku technologie keramiky s důrazem na technologii výpalu v prostředí kultur lužických popelnicových polí. Cíl práce se nezastavuje u pouhého popisu technologie. Technologie je zde vnímána jako projev komplexního sociálního chování. Zadanou problematiku práce řeší prostřednictvím případové studie. Na příkladu sídliště lužické kultury v Turnově - Maškových zahradách byl vytvořen model technologického chování v oblasti výroby keramiky s důrazem na technologii výpalu. Model technologického chování byl založen na etnografických a obecně antropologických poznatcích o technologickém chování, dosavadních archeologických poznatcích o společnosti a technologii keramiky mladší a pozdní doby bronzové ve střední Evropě a v neposlední řadě na samotné archeologické situaci na vybrané lokalitě. Metodou testování jednotlivých důsledků modelu byla prostorová a kvantitativní analýza vybrané části lokality a experimentální replikace technologie výroby keramiky. K.