Výběr imunogenních peptidů pro potřeby protinádorové terapie - Mirová, Petra (2009)
Cílem práce bylo seznámit se s metodickými postupy aktivace T-lymfocytů pomocí peptidu odvozeného od nádorového antigenu RHAMM. Tento nádorový antigen se vyskytuje u pacientů s karcinomem prsu, karcinomem vaječníků, u pacientů s AML, MDS a s mnohočetným myelomem, může být ale také exprimován na zdravých tkáních jako jsou varlata, placenta a thymus. V experimentální části jsou uvedeny výsledky dárce, který vykazoval nejvhodnější profil proliferační aktivity a exprese molekuly CD25 u CD4+ a CD8+ T-lymfocytů inkubovaných s nádorovým peptidem RHAMM165-173.