Exprese telomerázy v modelových organismech a její regulace - Pardy, Filip, 1987- (2009)
Telomery většiny eukaryotických organismů jsou udržovány pomocí specializovaného enzymu telomerázy. Aktivita telomerázy je závislá na expresi dvou klíčových komponent telomerázového komplexu - proteinové podjednotky (TERT, telomerase reverse transcriptase) a RNA podjednotky (TR). Vzhledem ke známé spojitosti mezi aktivitou telomerázy a „nesmrtelností“ nádorových buněk je regulace telomerázy pochopitelným cílem i pro vývoj tzv. protinádorových terapií. Exprese obou podjednotek je regulována na různých úrovních počínaje transkripcí a konče posttranslačními úpravami. Pro funkčnost celého komplexu je nutné také sestavení enzymu opět v jádře a jeho transport ve správné fázi buněčného cyklu k telomerám. V těto bakalářské práci jsou shromážděny údaje z literatury týkající se regulace exprese telomerázy se zaměřením zejména na proteinovou podjednotku TERT. Tato práce zahrnuje také srovnání mezi telomerázami různých modelových organismů