Využití odlišností zdravých a nádorových buněk při hledání protinádorových terapií - Junková, Lucie (2009)
V práci jsou popsány procesy vedoucí k maligní transformaci normálních buněk zahrnující změny buněčného cyklu, programované buněčné smrti, změny organizace chromatinu, aktivitu telomerázy a vysvětleny na konkrétních příkladech. Součástí práce je stručný popis některých z metod využívaných při detekci změn provázejících maligní transformaci buňky. Důležitou součástí práce je komentář k možnostem využití rozdílů mezi maligními a normálními buňkami v protinádorové terapii