Fragilní místa v lidském genomu - Slavíčková, Eva (2009)
Nádorové buňky velmi často vykazují různé formy genetické nestability, které zahrnují změny v počtu chromozomů, translokace nebo bodové mutace v určitých genech. Fragilní místa představují zvláštní úseky chromozomů, které mají za určitých kultivačních podmínek nebo po působení jistých chemických látek tendenci vytvářet chromatidové zlomy nebo jiné chromozomální abnormality. Běžná fragilní místa se vyskytují u všech jedinců lidské populace, a proto představují přirozenou součást struktury chromozomů. V databázi lidských genů (Hugo Gene Nomenclature Committee, HGCN) je v současné době zapsáno skoro 90 běžných fragilních míst. Předpokládá se, že fragilní místa představují úseky chromozomů, jejichž replikace nebyla dokončena, protože došlo k zastavení nebo ukončení replikačního procesu. Cílem bakalářské práce je vytvořit aktuální přehled fragilních míst v lidském genomu a popsat jejich základní vlastnosti. Práce vysvětluje možné mechanismy jejich vzniku a signální dráhy, které jsou zodpově