Úloha imunity v patogenezi lymfoproliferativních onemocnění - Tvarůžková, Zuzana (2009)
Bylo dokázáno, že imunita hraje důležitou roli v patogenezi lymfoproliferativních onemocnění. Řada rozsáhlých studií poukazuje na vztah mezi autoimunitními nebo zánětlivými nemocemi a vývojem maligních lymfomů. Nejčastěji je popisován vztah k revmatické artritidě, Sjögrenovu syndromu, celiakii, systémovému lupus erythematodes a tyreoiditidě. Zvýšené riziko vzniku lymfoproliferativních chorob bylo prokázáno také u některých nemocí infekčního původu. Jedná se jak o virové infekce (virus Epsteina a Barrové, virus HIV a virus hepatitidy C), tak o bakteriální infekce (Helicobacter pylori a Borrelia burgdorferi). Kromě řady lymfomů byly souvislosti s autoimunitními/zánětlivými nemocemi popsány také u chronické lymfatické leukémie. Předpokládá se, že rušivý antigenní nebo imunologický element může být podnětem pro transformaci polyklonální populace normálních lymfocytů na monoklonální neoplastickou poruchu - lymfoproliferativní onemocnění. V práci je zmíněna také role závažnosti onemocnění, k