Nové možnosti fágové terapie - Bednář, David, 1986- (2009)
Bakteriofágy (fágy) jsou známy již 90 let a jejich využití jako antimikrobiální agens je jen o málo novější. Zprvu byly fágy hojně využívány k léčení různých humánních i zvířecích nemocí způsobených (nejen) bakteriemi. Kvůli špatné znalosti fágů, nejednoznačným výsledkům, nedostatečné kontrole experimentů a hlavně objevu antibiotik se od jejich použití jako terapeutik opustilo. Jejich výzkum a využití však nadále probíhal ve východní Evropě. Vzhledem ke zvýšené frekvenci výskytu bakteriálních kmenů rezistentních k antibiotikům se v poslední době výzkum terapeutických fágů opět přesunul do západní Evropy a severní Ameriky. Díky mnohem lepším znalostem biologie fágů a díky metodám molekulární biologie a genového inženýrství se daří překonávat překážky, na které v minulosti vědecké poznatky nestačily. Fágy doručující antimikrobiální látky, purifikované lytické enzymy a látky bránící bakteriální replikaci tak ukazují, že fágová terapie může být rychlá, efektivní a zároveň levná metoda při .