Molekulární podstata produkce toxinů u Staphylococcus aureus - Svobodová, Karla, 1986- (2009)
Staphylococcus aureus je jedním z nejznámějších a nejstudovanějších druhů bakterií. Předložená bakalářská práce je zaměřena na molekulární problematiku tvorby a regulace produkce toxinů u druhu S. aureus. Uvedena je charakteristika nejznámějších toxinů (toxin syndromu toxického šoku-1, enterotoxiny, toxiny tvořící póry, exfoliativní toxiny), jimi způsobovaných onemocnění a umístění jejich genů v genomu S. aureus. Pozornost je věnována regulaci genů pro faktory virulence a zejména agr systému