Cytogeneticky a molekulárně cytogeneticky významné markery u pacientů s CLL - Ďurechová, Kristina; Oltová, Alexandra; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2009)
Chronická lymfocytární leukémie (CLL) je lymfoproliferativní onemocnění, při kterém dochází k hromadění maligních B-lymfocytů s porušenou funkcí apoptózy. Je to nejčastější typ leukémie u dospělé populace charakteristický velkou variabilitou v klinickém průběhu nemoci a v prognóze pacientů. Pro efektivní léčbu pacientů je proto nutné stanovit spolehlivé prognostické faktory, které pomohou předpovědět vývoj nemoci a stanovit vhodnou léčbu. Mezi nejdůležitější prognostické faktory se řadí chromosomové změny, které je možné pomocí cytogenetických a molekulárně cytogenetických vyšetření nalézt téměř u 80 % pacientů s CLL. Nejvýznamnější jsou delece 13q, delece 11q, trisomie 12 a delece 17p. Cílem této bakalářské práce je zhodnotit význam chromosomových změn v prognóze pacientů s CLL
Chronic lymphocytic leukaemia (CLL) is a lymphoproliferative disorder characterized by accumulation of malignant B-cells with prolonged survival due to defects in apoptosis. It is the most common leukaemia in adults. Clinical course a prognosis of individual CLL patients is highly variable. Therefore, it is necessary to identify reliable prognostic markers for predicting the disease progression and finding appropriate therapy. Among the most important prognostic markers are chromosomal abnormalities. Nearly 80 % of CLL patients show a cytogenetic defect, detected by cytogenetic and molecular cytogenetic analyses. The most important chromosomal aberrations are deletion 13q, deletion 11q, trisomy 12 and deletion 17p. The main objective of this bachelor thesis is to review prognostic significance of chromosomal abnormalities occuring in CLL patients
Vedoucí práce: Alexandra Oltová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: cytogenetika; chromozomy; chronická lymfocytární leukémie; cytogenetics; chromosomes; chronic lymphocytic leukemia; bakalářské práce; bachelor's theses