Cytogeneticky a molekulárně cytogeneticky významné markery u pacientů s CLL - Ďurechová, Kristina (2009)
Chronická lymfocytární leukémie (CLL) je lymfoproliferativní onemocnění, při kterém dochází k hromadění maligních B-lymfocytů s porušenou funkcí apoptózy. Je to nejčastější typ leukémie u dospělé populace charakteristický velkou variabilitou v klinickém průběhu nemoci a v prognóze pacientů. Pro efektivní léčbu pacientů je proto nutné stanovit spolehlivé prognostické faktory, které pomohou předpovědět vývoj nemoci a stanovit vhodnou léčbu. Mezi nejdůležitější prognostické faktory se řadí chromosomové změny, které je možné pomocí cytogenetických a molekulárně cytogenetických vyšetření nalézt téměř u 80 % pacientů s CLL. Nejvýznamnější jsou delece 13q, delece 11q, trisomie 12 a delece 17p. Cílem této bakalářské práce je zhodnotit význam chromosomových změn v prognóze pacientů s CLL