Význam centrální domény pro funkci a regulaci onkoproteinu Mdm2 - Benešová, Jana (2009)
Inaktivace nádorového supresoru p53 je významným bodem v nádorové transformaci mnoha typů buněk. Nejčastěji jí bývá dosaženo mutacemi v genu pro p53, ale u některých typů nádorů, které nesou nemutovaný p53, je za inaktivaci p53 zodpovědná zvýšená exprese onkogenu Mdm2, která vede k ubikvitinylaci p53 a k jeho nadměrné degradaci prostřednictvím proteazomu 26S. Cílem této práce je shrnutí dosavadních poznatků o úloze proteinu Mdm2, a zejména jeho centrální kyselé domény, v regulaci stability proteinu p53