Funkční a strukturní charakteristiky RNA podjednotky telomerázy - Hasíková, Tereza (2009)
Telomeráza je enzym typu reverzní transkriptázy, který využívá vlastní RNA podjednotku jako templát pro syntézu telomerických repetic, které připojuje na 3' konec telomery. RNA podjednotka telomerázy tedy slouží především pro specifikaci telomerických repetic a také jako lešení pro zprostředkování interakcí funkčního komplexu telomerázy s telomera-vazebnými proteiny, s telomera-asociovanými proteiny a s telomerickou DNA. Za tyto funkce RNA podjednotky je odpovědná její struktura, která je společná všem modelovým organismům (člověku, nálevníkům, kvasinkám). Významná je především schopnost tvorby sekundárního párování bazí a ne primární sekvence nukleotidů