Metódy RNA interferencie a ich využitie pri štúdiu izoforiem proteínu p73 - Nováková, Lucia, 1987-; Veselská, Renata, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2009)
Signálna dráha p53/p63/p73 je u normálnych aj nádorových buniek považovaná za jednu z kľúčových regulačných kaskád v procesoch bunkovej proliferácie, diferenciácie a apoptózy. Izoformy p73 vznikajú prepisom z dvoch promotorov p73 a alternatívnym zostrihom primárneho transkriptu. Zatiaľ boli identifikované (i) neskrátená N-terminálna izoforma TAp73 (ii) izoformy postrádajúce transaktivačnú (TA) doménu: proteíny DeltaNp73, p73DeltaEx2 a p73DeltaEx2/3. Expresné štúdie preukázali zapojenie jednotlivých transkriptov mRNA p73 v tumorigenéze širokého spektra nádorov. Cieľom bakalárskej práce je poskytnúť prehľad o podstate a možnostiach metód RNA interferencie i o tom, ako tieto metódy prispeli k objasneniu úlohy p73 v biologii nádorovej bunky
The p53/p63/p75 signalling pathway is considered to be one of the key regulatory pathways of cell proliferation, differentiation and apoptosis both in normal and transformed cells. p73 isoforms are produced by transcription from two p73 promoters, and by alternative splicing. Isoforms identified so far are (i) N-terminally untruncated TAp73 isoform (ii) isoforms lacking transactivation (TA) domain: DeltaNp73, p73DeltaEx2, and p73DeltaEx2/3 proteins. Participation of these mRNA p73 transcripts in tumorigenesis of various cancer types was confirmed using expression assays. The aim of this bachelor thesis is to review a principle and state of the art of RNA interference methods, as well as a contribution of these methods to elucidation of p73 role in biology of tumor cells
Vedoucí práce: Renata Veselská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: bílkoviny; RNA interference; proteins; RNA interference; bakalářské práce; bachelor's theses