Molekulární mechanismy regulující časná stádia vývoje zubu a možnosti realizace těchto procesů in vitro - Karásková, Eliška (2009)
Lidské embryonální kmenové buňky (hESC) jsou pluripotentní buňky, které se izolují z blastocysty (z ICM). Mají schopnost se diferencovat do všech tří zárodečných vrstev (ektodermu, mezodermu a endodermu).Využití této jejich schopnosti je možné pouze při zvládnutí technologií, které umožní řízenou diferenciaci do požadovaného buněčného typu. To vyžaduje poznání molekulárním mechanismů, které se při řízení těchto pochodů uplatňují. Bakalářská práce sumarizuje současné poznatky o molekulárních mechanismech řídících časná stádia diferenciace buněk embrya do buněčných linií podílejících se na vývoji zubů a možnosti využití těchto znalostí při tvorbě bio-zubu in vitro