Molekulární genetika rezistence k chorobám u Hordeum vulgare - Ištvánek, Jan (2009)
Práce se soustředí na popis fungování jednotlivých typů rezistence, především rasově specifických genů. Je objasněn princip jakým pracují proteinové receptory těchto genů při rozpoznávání patogenů. Jsou také popsány metody používané při identifikaci genů rezistence pomocí DNA markerů. Je naznačena taktéž možnost využití planých příbuzných kulturního ječmene k jeho šlechtění díky přenosu nových genů