Komplexné chromozómové aberácie a nestabilita genómu u solídnych nádorov detského veku - Némethová, Veronika (2009)
U každého zdravého jedinca môžu v priebehu života nastať v niektorých bunkách tela štruktúrne chromozómové prestavby a numerické zmeny, ktoré následne môžu viesť k vývoju nádoru. U solídnych tumorov sú tieto zmeny veľmi komplexné, preto je diagnostika takýchto nádorov značne obtiažna. V súčasnosti sa výskum zameriava práve na tieto komplexné zmeny karyotypu, ktoré odrážajú celkovú nestabilitu genómu nádorových buniek. Pre pacienta znamenajú nepriaznivú prognózu, vedú často k zlej odpovedi na liečbu, častým relapsom ochorenia a ku krátkej dobe prežitia. Presná analýza a diagnostika týchto zmien v bunkách nádorov môže prispieť k lepšiemu pochopeniu genetických pochodov a mechanizmov vo všetkých štádiach tumorigenézie