Srovnání orientace v prostoru pomocí různých variant kartografické vizualizace - Svobodová, Jana (2009)
Cílem práce je provést srovnání orientace v prostoru pomocí čtyř zvolených metod kartografické vizualizace - plán MHD, Základní mapa ČR 1:10 000, mapa města a ortofo. Srovnání je realizováno testováním použitelnosti jednotlivých kartografických reprezentací a kognitivními testy, které jsou provedeny na skupině uživatelů ve věku 14-31 let se zaměřením na středoškolské studenty. Výsledky srovnání jsou dány do souvislosti se zjištěnými poznatky o prostorových schopnostech člověka, které jsou uvedeny v rešeršní části práce.