Kartografická vizualizace a tvorba digitálního modelu terénu okolí hradu Veveří - Hašová, Anna (2009)
V dnešní době bouřlivě se rozvíjejících technologií je jednou z možností zobrazení reliéfu také vytvoření digitálního modelu terénu. Ten pak může být nejrůznějším způsobem vizualizován tak, aby přispěl ke komplexnímu náhledu na zobrazované území a mohou nad ním být vypočteny další charakteristiky, jako je sklonovitost svahů nebo orientace ke světovým stranám. Cílem práce je vytvořit model terénu okolí hradu Veveří, který je zpracován na podkladě geodeticky sbíraných dat s vysokou přesností. Následně vytvořit model terénu širšího okolí na podkladě topografických dat ZABAGED a DMÚ 25. Dalším úkolem je tyto modely vzájemně srovnat a také ohodnotit výhody a nevýhody jejich tvorby v různých sotwarech - konkrétně se jednalo o software Atlas DMT a ArcGIS.