Analýza tvorby DTM u vybraných GIS platforem - Russnák, Jan (2009)
Bakalářská práce se zabývá analýzou možností tvorby digitálního modelu terénu v geografických informačních systémech, jež jsou v současné době dostupné na světovém i tuzemském trhu. V aplikační části je pak popsána tvorba rastrového DTM v prostředí ArcGIS 9.2 a GeoMedia Grid v6.1. Pro prostorovou vizualizaci byly použity aplikace ArcScene a TerraExplorer, které jsou součástí ArcGIS 9.2 a instalace GeoMedia Grid v6.1. Výsledkem práce je srovnání dvou výše zmíněných geoinformačních systémů. Pro praktickou část bylo použito území okresu Nový Jičín. Jako podkladová data pro 3D modelování byly použity vrstevnice z výškopisné databáze ZABAGED tohoto okresu.