Lipensko - proměny kulturní krajiny - Hůlka, Boris (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá proměnami kulturní krajiny Lipenska od 30. let XX. století až po současnost. Slouží především jako iniciální studie s důrazem na socioekonomickou část. Konkrétně se zaměřuje na kulturní krajinu 30. let, na její transformaci po roce 1938 a současnou kulturní krajinu Lipenska. Bakalářská práce je zpracovaná na základě terénního průzkumu krajiny, zkoumání archivních materiálů, starých map a leteckých snímků.