Nákladní železniční doprava a její pozice na dopravním trhu - Kubeša, Tomáš (2009)
Práce se zabývá železniční dopravou a jejím postavením na trhu nákladní přepravy. V evropském měřítku bude rozebrán vývoj přepravních výkonů nákladní dopravy na železnici spolu s analýzou změn evropského dopravního trhu a jeho současné podoby. Budou zde popsány faktory, které výrazně ovlivňují postavení železniční dopravy v segmentu nákladní přepravy a mohly tak být zároveň příčinou zmíněného vývoje. V práci bude též charakterizována situace v ČR z pohledu historického vývoje a také současné podoby dopravního trhu na železnici. Analytická část je zaměřena na prostorové rozmístění tratí zatížených především nákladní dopravou. Skutečnosti z toho vyplývající budou porovnány se současným stavem zatíženosti železničních tratí.