Sociální, ekonomické a environmentální změny v českém pohraničí studie lokality Loučná nad Desnou - Markovská, Věra (2009)
Práce se zabývá sociálními, ekonomickými a environmentálními změnami, které nastaly po roce 1945 v obci Loučná nad Desnou. K zjištění těchto změn bylo použito srovnání stavu obce před rokem a po roce 1945. Získaná statistická data byla doplněna rozhovory s místními starousedlíky. Práce dospěla k závěru, že větší vliv na poválečný vývoj obce Loučná nad Desnou měl nový politický režim, který byl u moci od února 1948, než přerušení kontinuálního osídlení obce v důsledku odsunu Němců po druhé světové válce.