Proměny města v zázemí metropole - Malý, Jiří (2009)
Metropolitní areály se vyznačují dynamickým ekonomickým a sociálním vývojem a silnými vazbami mezi jádrovým městem a obcemi v jeho zázemí. První část se zabývá stručnou charakteristikou procesů, které probíhají v metropolitních areálech a snaží se objasnit vývoj vztahů mezi jádrovým městem a jeho zázemím. Následně je na příkladu Prahy a Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi podrobně zachycen vývoj vzájemných vazeb v uplynulých cca 15 letech.