Cyklistika v městském a příměstském prostoru - Nejedlý, Ondřej (2009)
Práce se zabývá cyklistickou dopravou v urbánním prostoru se zvláštním zřetelem k podmínkám využívání jízdního kola v brněnské dopravě. Charakterizuje výhody a nevýhody tohoto druhu individuální přepravy osob v souvislosti s pohybem po městě a uvádí motivační i limitující faktory pro její širší uplatnění v městském provozu. V hlavní části se práce soustřeďuje na charakteristiku aktuální brněnské cyklistické dopravní infrastruktury a na možnosti jejího dalšího rozvoje. Zároveň sleduje její aktuální využití a poukazuje i na faktory, které tento rozvoj v Brně (zatím) omezují.