Možnosti využití území Českého ráje v geografickém a environmentálním vzdělávání - Smrčková, Kateřina (2009)
Tato diplomová práce se zabývá územím Českého ráje a navrhuje různé možnosti, jak jej využít v geografickém a environmentálním vzdělávání. První část popisuje dané území z fyzickogeografických a socioekonomických aspektů. Ve druhé části jsou uvedeny návrhy na využití území pro nefrontální způsoby výuky zeměpisu na gymnáziích, terénní cvičení, projektovou výuku, pracovní listy, výukové prezentace. Součástí diplomové práce jsou také návrhy pracovních listů s fyzickogeografickou a socioekonomickou tématikou.