Příprava ochranných vrstev na polymerní materiály metodou plazmochemické depozice - Kelar, Lukáš (2009)
Cílem této práce je nalezení optimálních podmínek přípravy ochranných vrstev na různé polymerní materiály. Vrstvy mají splňovat několik kritérií. Vrstvy musí být stálé, mechanicky odolné a~v průmyslu aplikovatelné. Vrstvy jsem vyráběl metodou plazmochemické depozice za sníženého tlaku. V~práci jsou publikovány výsledky ze dvou sérií experimentů. První série experimentů byla zaměřena na přípravu křemíkem dopovaných DLC vrstev na polykarbonát. Během teto série bylo připraveno několik vrstev s~různým obsahem křemíku a~dusíku. Záměrem bylo snížit vnitřní pnutí v~DLC vrstvách a~tak zvýšit jejich přilnavost k~polymeru. Druhou sérii experimentů jsme zahájili důkladnou studiji volné povrchové energie polykarbonátu a~optimalizací procesu přípravy povrchu před depozicí tenké vrstvy. K~ošetření povrchu jsme využili nízkotlaký doutnavý výboj ve vodíku a~v dusíku. Jakmile byl vylepšen proces ošetření povrchu polykarbonátu před depozicí, přistoupili jsme k~obsáhlé sadě depozic několika druhů vrst.