Strukturní analýza pohlavních chromozomů u rodu Silene - Králová, Tereza (2009)
Znalost struktury pohlavních chromozomů je nezbytnou podmínkou pro pochopení mechanismů jejich evoluce, potažmo pro pochopení vzniku a vývoje dvou odlišných pohlaví. Modelem pro studium struktury pohlavních chromozomů v rané fázi jejich evoluce se mi stala dvoudomá rostlina silenka širolistá (Silene latifolia) s morfologicky odlišitelnými pohlavními chromozomy. Cílem mé diplomové práce bylo připravit komplexní chromozomálně specifické sondy, prohledat BAC knihovnu pomocí navržených sond, analyzovat nalezené BAC klony, lokalizovat sekvence typické pro pohlavní chromozomy a provést jejich charakterizaci. Hledání pohlavně specifických sekvencí začalo tvorbou BAC knihovny Silene latifolia. Ta byla hybridizována dvěma typy sond. Jednotlivé X specifické klony byly vybírány tak, aby poskytovaly pozitivní signál se sondami z mikrodisektovaných X chromozomů a žádný signál se sondami z mikrodisektovaných autozomů.