Asimilace oxidu uhličitého a tvorba ATP v acidofilních bakteriích - Pakostová, Eva (2009)
Diplomová práce přináší neúspěšný pokus využití plynové chromatografie pro studium asimilace CO2 bakteriemi A. ferrooxidans. Všechny způsoby vykazovaly nedostatečnou citlivost měření. Lepších výsledků dosáhla metoda s CO2 elektrodou, ani ta však původně není konstruovaná na naše podmínky a nelze ji doporučit pro nízkou reprodukovatelnost. Při oxidaci Fe2+ kulturou A. ferrooxidans byly studovány fáze změn obsahu ATP v kultuře, které se nepostihly dříve. Rozhodující je potvrzení souvislostí mezi aktivní a substrát-limitující fází a obsahem ATP v buňkách. U Fe2+ se systém chová standardně, avšak v rozporu s kulturou oxidující síru. Vedle Fe2+ byl testován další rozpustný substrát - tetrathionan, v obou případech obsah ATP výrazně převyšuje stav u buněk na síře, což podporuje dříve postulovanou limitaci sírou. Úvodní experimenty s oxidací pyritu a obsahem ATP v kultuře vedly k hodnotám ATP blízkým při oxidaci Fe2+.