Studium pulsně buzeného mikrovlnného plazmatu - Hnilica, Jaroslav, 1983- (2009)
Tato práce se věnuje diagnostice plazmatu buzeného impulsním mikrovlnným výkonem (100kW ve 2,25 µs pulzu) ve třech plynech. Byla provedena emisní spektroskopie s vysokým časovým rozlišením ve velmi krátkém čase pomocí spektrometru vybaveného intenzifikovaným CCD. Práce se zaměřila hlavně na výboje v dusíku a neonu, protože pro ně existují teoretické modely. Pro všechny tři byla naměřena jejich časová závislost intenzity. Pro dusík byla spočítána rotační a vibrační teplota. Naměřená data v neonovém výboji byla pak srovnána se srážkově-radiačním modelem pro výboj v neonu.