Optická diagnostika parametrů plazmatu - Skácelová, Dana (2009)
Tato práce se zabývá optickou diagnostikou vysokofrekvenčního neizotermického plazmového zdroje zvaného plazmová tužka. Výboj byl generován v prostředí proudícího argonu za atmosférického tlaku jednak harmonickým napětím o frekvenci 13,56MHz, jednak v pulzním režimu použitím modulační frekvence 27kHz. Byla zkoumána dvě experimentální uspořádání - jednopólové a dvojpólové se zemněnou elektrodou. V kontinuálním režimu bylo vyšetřováno chování rotační, elektronové a vibrační teploty a koncentrace elektronů v závislosti na pracovních podmínkách pro obě experimentální uspořádání. V pulzním režimu byl zkoumán časový vývoj vlastností různých složek plazmatu na základě časově rozlišené optické emisní spektroskopie a elektrických měření. Bylo dosaženo zajímavých výsledků týkajících se chování jednotlivých složek plazmatu, převážně atomu argonu a OH radikálu.