Polynomy v úlohách Matematické olympiády - Šustková, Zuzana, 1984-; Šimša, Jaromír, 1954-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Katedra matematiky (2009)
Cílem diplomové práce bylo sestavit tématickou sbírku úloh o polynomech, polynomických rovnicích, nerovnicích a jejich soustavách vybraných z ročníků Matematické olympiády v ČR Celá práce se skládá ze tří částí. V první části je uvedena historie, vývoj a stručný výklad pravidel Matematické olympiády v ČR. Pozornost je věnována také dalším věhlasným matematickým soutěžím konaným v Evropě a USA. Druhá část je stručným výkladem pojmů a poznatků týkajících se polynomů. Třetí a hlavní část je sbírkou úloh o polynomech vybraných z 57. až 48. ročníku Matematické olympiády v ČR. Jde o kompletní soubor úloh z domácího, školního a krajského kola zmíněných ročníků soutěže. Úlohy jsou utříděny do skupin podle námětu úloh a v každé skupině setříděny antichronologicky.
The aim of this thesis was to put together a collection of problems about polynomials, polynomic equations, inequations and their systems taken from Mathematical Olympiad in the Czech Republic. The thesis consists of three parts. The first part is about history, evolution and rules of Mathematical Olympiad in the Czech Republic. Some information is given about famous European and American mathematical contests. The second part brings brief theory of polynomials. The third and main part is a complete collection of problems about polynomials selected from last ten years of Mathematical Olympiad (57. - 48. year). The problems were taken from home, school and country round of the contest. They are categorized anti-chronologically into groups by topics.
Vedoucí práce: Jaromír Šimša.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: matematická olympiáda; polynomy; mathematical olympiad; polynomials; diplomové práce; master's theses