Pilotní projekt registru akutního infarktu myokardu - Monhart, Zdeněk, 1968- (2009)
Úvod: Cílem práce je popsat charakteristiky (demografická data a rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění) neselektované populace pacientů s akutním infarktem myokardu, zhodnotit použité diagnostické a terapeutické postupy (zejména podíl pacientů léčených intervenčně) a farmakoterapii podanou v průběhu prvních 24 hodin po přijetí a doporučenou při propuštění. Tyto údaje by měly sloužit k porovnání reálné praxe s doporučenými postupy a k identifikaci prostoru pro zlepšení poskytované péče s cílem zlepšit krátkodobou i dlouhodobou prognosu těchto pacientů. Soubor a metodika: V průběhu let 2003 - 2007 byly do pilotního registru zadány údaje o 3184 případech akutního infarktu myokardu z nemocnic v Čáslavi, Chrudimi, Jindřichově Hradci, Kutné Hoře, Písku a ve Znojmě. Výsledky: Průměrný věk v celém souboru byl 70,9 ± 12,0 let, mezi pacienty s akutním infarktem myokardu mírně převažovali muži - 1773 případů (55,7 %) nad ženami - 1410 případů (44,3 %). Ženy v našem souboru byly starší -.