Charakteristika vápencové suroviny používané pro výrobu speciálních vápen - Hnilicová, Kristýna (2009)
Problému vhodnosti vápencové suroviny k výrobě vápna pro speciální účely je věnována pozornost již řadu let. Vzhledem k omezeným zásobám dnes využívaného ložiska ve Vitošově se stalo nutným hledat jeho alternativy. Ložisek vysokoprocentních vápenců je známo poměrně velké množství, liší se však výrazně svou vhodností pro výrobu vápna pro speciální účely. Cílem práce bylo petrograficky analyzovat suroviny z jednotlivých lokalit na základě mikroskopického studia, katodové luminiscence a elektronové mikrosondy a srovnat jejich složení s výsledným chováním z nich vypálených vápen.