Mineralogie scheelitu ze skarnů v prostoru žulovského a třebíčského masivu - Žaludková, Kateřina, 1984- (2009)
Akcesorický scheelit se v žulovském masivu vyskytuje ve dvou minerálních asociacích: v greisenizované chlorit-křemenné poloze s relikty pyroxenu a v granátickém skarnu. Scheelit ze šlichů obsahuje méně molybdenu než primární scheelit; některá zrna jsou zonální v katodoluminiscenčním světle. V třebíčském masivu je scheelit reprezentován dvěma minerálními asociacemi: pyroxenickým a granátickým skarnem. Scheelit z primárních výskytů žulovského masivu je bohatší na Mo než primární scheelit masivu třebíčského. Studované granáty mají grossularové složení; pyroxeny odpovídají převážně hedenbergitu. Jak v žulovském, tak v třebíčském masivu se scheelit vyskytuje v redukčním typu wolframového skarnu asociovaného s ilmenitovými granitoidy. Odlišnosti ve složení scheelitu, granátů či pyroxenů jsou důsledkem různého chemického složení fluid, protolitů a oxidačních podmínek.