Biosensory využívající luminiscenční detekci - Popovská, Daniela (2009)
Tato práce se zabývá praktickou realizací luminiscenčních biosenzorů. Cílem je prozkoumat jednoduché možnosti sledování chemiluminiscenční reakce pomocí fotodiody za použití modelového páru protilátka - antigen. V první části bakalářské práce je popsán princip biosenzorů. Biosenzory jsou kombinací biorekogniční molekuly a vhodného převodníku, tato kombinace umožňuje převést (bio)chemickou informaci na elektrický signál, který lze snadno měřit, a proto jsou stále více využívány ke stanovení různých látek. Jsou zde definovány optické a luminiscenční biosenzory, imunosenzory a protilátky. Hlavní část práce obsahuje navržený systém pro měření luminiscence. Jedná se o měřící celu, ve které je umístěna imobilizovaná protilátka, v imunochemické reakci se naváže konjugát antigenu s peroxidasou a nakonec se po promytí stanoví množství zachycené peroxidasy. Přes celu protéká luminol ve směsi s peroxidem vodíku a enzymově generovaná luminiscence je snímána pomocí fotodiody.