Nové poznatky z molekulární patologie neuroendokrinních tumorů a jejich využití v diagnostické a prediktivní onkologii - Vytopilová, Simona (2009)
Anotace Somatostatinová analoga (SA) jsou zlatým standardem v diagnostice a léčbě neuroendokrinních tumorů (NETs). Přestože symptomatické a biochemické kontroly je dosaženo u většiny funkční neuroendokrinních nádorů, anti-neoplastické účinky SA jsou jen částečné a mají omezené trvání. Naším cílem byla kvantifikace hladiny exprese pěti podtypů somatostatinových receptorů (SSTR1-SSTR5) a jejich korelace s terapeutickou odpovědí pacientů s NETs, kteří se podrobili terapii SA. Míra exprese SSTR1-SSTR5 byla kvantifikována metodou RT-qPCR na souboru 22 metastázujících NETs, přičemž medián délky léčby SA byl 10 měsíců (rozmezí 2-82 měsíců). Medián trvání stabilizace nemoci u pacientů, u kterých došlo k progresi onemocnění (n = 14), byl 9 měsíců (rozmezí 3-92 měsíců). Medián doby přežití u všech pacientů byl 44 měsíců (rozmezí 3-175 měsíců). Podle RECIST kritérií bylo dosaženo jedné (5%) částečné objektivní opovědi, stabilizace choroby bylo dosaženo u 10 (45%) pacientů.