Mutageneze a izolace rekombinantního proteinu V84F - Vichta, Zbyšek (2009)
Kryptogein je 10 kDa protein patřící do skupiny elicitinů vylučovaný oomycetou Phytophthora cryptogea. U buněk Nicotiana tabbacum vyvolává obrannou reakci vedoucí až k jejich nekróze. Jeho schopnost vázat lipidní látky má esenciální vliv na jeho biologickou aktivitu. Pomocí molekulového modelování byly navrženy mutatní typy kryptogeinu s omezenou vazností některých lipidních látek. Mutantní varianta V84F by měla přednostně vázat mastné kyseliny před dehydroergosterolem. Cílem bakalářské práce je připravit mutaci kryptogeinu V84F, která bude použita k dalšímu studiu interakcí s tabákovými rostlinami. Mutace genu X24 kódující kryptogein byla provedena PCR technikou za použití mutantních primerů. Vlastní exprese mutantního kryptogeinu V84F proběhla v expresním systému Pichia pastoris. Výsledkem bakalářské práce je 8 klonů P. pastoris schopných produkovat mutantní kryptogein V84F.