Charakterizace funkčních domén poly(A)-polymerasy Trf4p in vivo - Sárazová, Marie (2009)
Bakalářská práce, kterou předkládám, je zaměřena na oblast kontroly kvality RNA v eukaryotickém jádře. Jedním z významných prvků metabolismu RNA je exozom, komplex homologů exonukleas a endonukleasy. Ve své degradační činnosti je stimulován kofaktory, mezi něž se řadí i jaderný komplex TRAMP (Trf4p/Trf5p-Air1p/Air2p-Mtr4p polyadenylační komplex). Funkcí komplexu TRAMP je specificky rozpoznat vadné nebo nadbytečné RNA a ty cílit k degradaci exozomovým komplexem. Mechanismus rozpoznání RNA ani mechanismus stimulace exozomu není dosud uspokojivě prozkoumán. Cílem práce bylo charakterizovat úlohu C- a N-terminálních oblastí nekanonické poly(A)-polymerasy Trf4p, která je katalytickou podjednotkou komplexu TRAMP. Byly vytvořeny kmeny Saccharomyces cerevisiae exprimující mutantní Trf4p a tyto byly podrobeny fenotypové analýze skladby ribozomálních RNA pomocí northern blottingu.