Rozlišení intra- a extracelulární chemiluminiscence fagocytů - Rájecký, Michal (2009)
Reaktivní metabolity kyslíku a dusíku (RMKD) produkované fagocyty slouží k likvidaci fagocytovaných patogenů. Protože jsou to velmi reaktivní látky, mohou způsobovat poškození vlastních tkání. Proto je důležité dokázat odlišit intracelulární produkci RMKD nutnou ke zničení patogenů od extracelulární produkce, která může vést k poškození vlastních tkání. Mezi velice citlivé a současně levné metody detekce RMKD se řadí chemiluminiscenční (CL) stanovení s použitím luminolu a isoluminolu. Pomocí azidu sodného, křenové peroxidasy, superoxiddismutasy (SOD) a katalasy bylo dosaženo odlišení intracelulární a extracelulární produkce RMKD v plné krvi. Bylo zjištěno, že isoluminol prochází přes membránu v menší míře, než luminol, a jeho CL je převážně extracelulárního původu. Z výsledků vyplývá, že není možné určovat extracelulární produkci RMKD prostým odečtením CL měřené v přítomnosti SOD a katalasy od celkové CL, ale spíše porovnáním jednotlivých systémů a jejich poměrů při různých koncentrací.