Úloha diabetogenních peptidů v rozvoji diabetes mellitus - Kremplová, Monika (2009)
Diabetes mellitus 1. typu je autoimunitní onemocnění způsobené reakcí T-lymfocytů na autoantigeny (diabetogenní peptidy) vyplavené do extracelulárního prostoru Langerhansových ostrůvků vlivem poškození beta buněk pankreatu. V této bakalářské práci byl zkoumán vliv různých antigenů na T-lymfocyty zdravého dárce v porovnání s DM1 pacientem. Z krve zdravého dárce a pacienta s DM1 byly ověřeným postupem vyizolovány mononukleární buňky, které byly aktivovány přidáním směsi diabetogenních peptidů, insulinu a fytohemaglutininu (pozitivní kontrola). Pomocí barvení CFSE a průtokové cytometrie byla zjištěna míra proliferace CD4+ a CD8+ T-lymfocytů po přidání výše uvedených antigenů. Bylo změřeno procento regulačních buněk u zdravého dárce a pacienta s DM 1 pomocí intracelulárního markeru FoxP3 a povrchového markeru CD127, bylo zjištěno, že FoxP3 je specifičtějším znakem těchto buněk, protože populace CD127low zahrnula i FoxP3- buňky.