Význam mikroRNA v molekulární patologii mamárního karcinomu a jejich využití v diagnostické a prediktivní onkologii - Kollinerová, Soňa (2009)
Karcinom prsu představuje po zhoubných novotvarech kůže druhou nejčastější malignitu u žen ve vyspělých zemích světa. „Basal-like“ karcinom prsu je považován za jeden z nejagresivnějších karcinomů prsu s nejhorší prognózou. Nepříznivý charakter jim dodává také častý výskyt mutace BRCA1 genu a mutace genu pro protein p53. MikroRNA jsou schopny post-transkripčně regulovat až jednu třetinu genů lidského genomu, mezi kterými jsou také významné nádorové supresory, onkogeny a geny spojené s nádorovou ivazivitou a metastázováním. Rodina miR-34 je přímo regulována proteinem p53 a funguje jako nádorový supresor. Případná mutace genu pro protein p53 může způsobit snížení hladiny exprese rodiny miR-34 a tím nepříznivě ovlivnit nádorovou transformaci. V této studii jsme stanovili míru exprese rodiny miR-34 ve 41 vzorcích „basal-like“ karcinomu prsu metodou real-time PCR. Hladina exprese miR-34b a miR-34c byla výrazně nižší oproti hladině miR-34a.