Charakterizace vazebných vlastností onkologicky významných transkripčních faktorů na DNA - Fridrichová, Helena (2009)
Buňky jsou vystaveny působení různých faktorů vnějšího prostředí, i látkám produkovaným jejich metabolismem. Vlivem takových faktorů dochází k poškození bází v DNA, které změní jejich párování. Pokud reparační mechanismy buňky poškozené místo neopraví, začlení se během replikace do genu jako jiná báze a způsobí vznik mutace - změní smysl daného genu. Mutace uvnitř protoonkogenů a nádorových supresorů podmiňují vznik nádorů. Za dědičné předpoklady pro vznik karcinomu prsu je zodpovědná mutace nádorového supresoru - genu BRCA1 (breast cancer 1, early onset). Proteinový produkt tohoto genu, protein BRCA1, se účastní mnoha buněčných procesů. Je zapojený do sledování poškození DNA i jeho oprav, působí proti malignímu zvratu. Má také transkripční funkci, protože se váže k DNA a svou vazbou na promotory některých genů ovlivňuje jejich expresi. Správná funkce proteinů je ovlivněna jejich množstvím v buňce a také zachováním jejich struktury.