Štúdium komplexov medzi oligonukleotidmi a niektorými alkaloidmi - Durec, Matúš (2009)
V teoretickej časti bakalárskej práce bolo cieľom priblížiť spôsob väzby malých molekúl na DNA s väčším zameraním sa na nekovalentné interakcie. Tento typ interakcií zabraňuje replikácii a transkripcii DNA a v konečnom dôsledku spôsobuje smrť bunky. To je dôvod, prečo sa stále zvyšuje záujem o štúdium látok, ktoré sú schopné nekovalentných interakcií - majú potenciál pôsobiť ako protirakovinové, či antivirálne prostriedky. Táto práca je bližšie zameraná na predpokladané interkalačné pochody protoberberínových alkaloidov. Zhrnuté sú ich vlastnosti, metódy, ktoré boli k ich štúdiu použité a porovnávané sú tiež účinky medzi jednotlivými zástupcami protoberberínov. Bližšie bola opísaná a aj využitá NMR spektroskopia, pomocou ktorej boli pozorované efekty chemickej výmeny - zmeny v štruktúre látok spôsobujú zmenu chemického okolia atómu a to je pozorovateľné v NMR spektre.