Enantioselektivní degradace chirálních polutantů - Flodr, Jiří (2009)
Dichlordifenyltrichlormethylmethan (DDT), polychlorované bifenyly (PCBs) a isomery hexachlorcyklohexanu (HCHs) jsou perzistentní organické látky. Mnoho z nich je chirálních a v prostředí se vyskytují ve formě dvou nebo více isomerů. Degradace jednotlivých enantiomerů probíhá v abiotických složkách stejnou degradační rychlostí, ale v biotických složkách může probíhat enantioselektivně. Chirální posuny mohou být ovlivněny některými fyzikálně-chemickými faktory. Biodegradace těchto sloučenin za účasti mikroorganismů je jeden z nejdůležitějších mechanismů jejich odstraňování z kontaminovaných půd. Bylo vyvinuto mnoho metod pro studium degradačních procesů a jejich mechanismů.