Funkce a význam vomeronasálního orgánu živočichů - Šedivá, Monika (2009)
Vomeronasální orgán, který je zatím nejlépe prozkoumán u plazů (Reptilia), obojživelníků (Amphibia) a hlodavců (Rhodentia), je uložen na začátku nosní dutiny a má velikost jen několik málo milimetrů. Slouží především k zachycování a rozpoznávání chemických signálů čili feromonů, které jsou vylučovány a přijímány jedinci jednoho druhu. Feromony se dělí do několika tříd a podle druhu mají také specifický vliv na chování zvířat. Ovlivňují i mnoho jiných funkcí, mezi které patří převážně rozmnožování. V současné době probíhá intenzivní výzkum vomeronasálního orgánu i u člověka. Některé experimenty ukazují na to, že by tento orgán mohl mít vliv například na synchronizaci menstruačního cyklu u skupiny žen žijících delší dobu v užším kontaktu. Také se spekuluje o tom, že by feromony mohly ovlivňovat výběr životního partnera. Výzkumy ale zatím stoprocentně neprokázaly přítomnost ani funkci tohoto orgánu u lidí. V úvodu své práce jsem se snažila objasnit charakteristiku a výskyt vomeronasálníh.