Revmatoidní artritida - Vlašínová, Jana (2009)
Revmatoidní artritida je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje 1 % populace v západních zemích. Přesná příčina revmatoidní artritidy zůstává neznámá. Je charakterizována chronickým zánětem kloubu. Kloub je infiltrován zánětlivými buňkami, včetně lymfocytů a aktivovaných makrofágů. Zánět může způsobit destrukci chrupavky a eroze kostí, které jsou nevratné a vedou k bolesti a ztuhlosti kloubů. Hlavní roli v patogenezi revmatoidní artritidy hraje cytokin TNF-α, což je využíváno v léčbě tohoto onemocnění. Kvůli vysoké ceně biologických působků, spočívá dnes léčba v podávání nemoc modifikujících antirevmatických léků. Onemocnění má také negativní vliv na psychický stav pacientů a ovlivňuje tak sociální aspekt života.