Míra vlivu indexních zkreslení na hodnotu inflace v ČR - Štachová, Barbora (2009)
Tato práce je zaměřena na problematiku vzniku možných zkreslení při měření změn cenové hladiny. První kapitola se věnuje prezentaci klasických a superlativních indexních čísel, indexní čísla vznikla za účelem měření cen na trhu; definuje také tzv. skutečné životní náklady, k jejichž hodnotě bychom chtěli přiblížit hodnotu ukazatele míry inflace. Druhá kapitola se podrobně zabývá metodikou Českého statistického úřadu, používanou při výpočtu spotřebitelských cenových indexů (CPI), jež jsou základem při výpočtu míry inflace. Konečně ve třetí závěrečné kapitole přichází na řadu definování jednotlivých typů zkreslení a jejich odhad pro ukazatel míry inflace v České republice v letech 2005 až 2008.