8-hydroxy-2'-deoxyguanosin jako marker oxidačního poškození - Balík, Petr (2009)
Oxidační poškození (stres) je stav, kdy dochází k porušení rovnováhy mezi účinkem volných radikálů a ochrannými mechanismy. Převaha tvorby volných radikálů způsobí oxidaci biologicky významných molekul a to ve svém důsledku vede k poškození tkání. Oxidační stres je jedním z důležitých faktorů, který se podílí na patogenezi řady onemocnění. V současné době je věnována stále větší pozornost možnostem jeho hodnocení. Míru oxidačního stresu je možno posoudit podle stanovení látek - markerů, které vznikají jako produkty reakce endogenních nebo exogenních látek s radikály. Mezi endogenní zdroje se řadí přirozené metabolické reakce jako je například produkce energie v mitochondriích. Z exogenních zdrojů to jsou kouření, polutanty, nadměrná spotřeba alkoholu, azbest, ionizující záření a infekce. Z markerů oxidačního poškození se často stanovují oxidační produkty DNA. Poškození DNA je převážně výsledkem reakce DNA s ROS (reactive oxygen species), nejčastěji s hydroxylovým radikálem (OHR).