Funkční a genomické charakteristiky γδ klonů T lymfocytů - Dvořáková, Magdaléna (2009)
V současné době je hlavním problémem alogenních transplantací kostní dřeně odmítnutí štěpu a reakce štěpu proti hostiteli. Čím jsou tyto reakce způsobeny, není dosud zcela známo, ale mají imunitní charakter a souvisí především s T lymfocyty. Cílem této práce bylo zavedení profilování γδ T lymfocytů pomocí metody PCR. Metoda byla aplikována na klinické vzorky skupiny zdravých dárců a pacientů s onkologickým onemocněním. Bylo zjištěno, že expresní profily γδ T lymfocytů se od sebe liší jak mezi oběma skupinami, tak v rámci těchto skupin. Byl rovněž pozorován vliv chemoterapie na repertoár γδ T lymfocytů.